Residential building from the ’60s gets an energy-efficient remodel

Located in the Italian city of Turin, this residential building from the ’60s has undergone a sustainable renovation with energy-efficient upgrades. Though the new structure is virtually unrecognizable from its former design, the building kept its original skeleton and overall shape and volume. Now, it has been reinforced to improve its earthquake-resistance and completely restyled to give it a modern feel.

Continue reading below

Our Featured Videos

Characterized by solid colors and large, square voids, the building now boasts a stylish, sandy color throughout, three finishing textures on the facade and a pale teal tone for the outer staircase. There are three independent apartments inside, each with its own entrance and unique wooden garage door. The roof has been transformed into a useful common area for residents, complete with a rooftop pool. The structure also includes an elevator.

Related: Green renovation to a ’50s California home features recycled denim insulation

large stone cube home
On the left, wall-mounted TV in room with raw concrete walls, floors and ceilings. On the right, kitchen with black cabinets.

The interior apartments feature the same textured walls with massive wood-bordered windows and custom, natural wood furnishings. Residents enjoy views of the surrounding green forest from different levels. As an homage to the original property, the interior metal stairwell rests above a giant rock that makes up a portion of the foundation and is visible from all floors. The building is reinforced with energy-saving insulation consisting of lightweight cement boards plastered with natural lime mortar. The primary bedroom’s walls are made of raw, reinforced concrete while the floors are made from polished concrete.

massive square window behind a sofa
long wood dining table near full-height windows

According to the architects at Archisbang Associati, they wanted to highlight the urgent importance of environmental sustainability and incentivize the idea of upgrading existing buildings rather than building new ones. “By adopting an approach decisive enough to meet the expectations of contemporary architecture, we can restart the life cycle of buildings, preserving their original footprint and minimizing waste and pollutants,” Archisbang Associati said. “With regard to the design phase, the presence of the past — which is traditionally the main theme of reusing — allows architects to develop intriguing interpretations on how to transform constraints into opportunities.”

+ Archisbang Associati

Photography by Aldo Amoretti via Archisbang Associati

pool, hot tub and solar panels on a roof

Source

Comments are closed.